11/06/2013

Wintersnoei.

Nederlands (Dutch).

DSCF2690.jpg

In tegenstelling tot wat de meeste liefhebbers denken is dat de wintersnoei in feite het beste gebeurd in de herfst. De beste periode is bij het loskomen van de bladeren (herfstkleur), dan is de sapstroom bij loofbomen minimaal en zal het vocht(sap)verlies of bloeden helemaal niet gebeuren.

DSCF2693.jpg

Sommige bomen zoals deze eik zijn sneller hun bladeren kwijt dan bvb bepaalde esdoornsoorten. Let wel op dat wintersnoei technieken niet voor iedere soort en boom dezelfde zijn. Esthetisch zijn ze bijna allemaal dezelfde of toch met hetzelfde doel. Botanisch ligt het allemaal toch wel een beetje verschillend; als je mooie fijne vertakkingen wilt bijwinnen ieder jaar.

DSCF2717.jpg

Deze Carpinus coreanum krijgt zijn wintersnoei, deze vertakkingen dienen nog te worden opgebouwd, dit doen we zonder bedrading maar enkel door snoei om de natuurlijkheid van deze soort niet te onderdrukken. Bij iedere boom zal de knoppenverdeling over de takken afhankelijk zijn van het afgelopen groeiseizoen. Daar baseren we ons op voor de volgende wintersnoei.

DSCF2956.jpg

Boekingen voor wintersnoei onder begeleiding op onze workshops moeten nu al lang binnen zijn. De meeste loofbomen beginnen hun sapstroom reeds op te wekken vanaf einde december en gaan dan teveel sapverlies krijgen tijdens het snoeien. Let ook op de kwaliteit en de nodige tijd om het goed te doen, wintersnoei is telkens een basisverbetering van uw loofbomen en het ongeveer een beetje doen bestaat niet. Enkel een volledige correcte snoei brengt uw bomen naar een hoger niveau. Aangezien de groepsworkshops vol zitten tot eind december kunnen enkel nog individuele cursussen geboekt worden. Deze worden per uur berekend.

 

The comments are closed.