04/05/2016

Bonsaischool.

Onze Bonsaischool en onze tentoonstelling.

Begin jaren 80 startte ik als jonge knaap mijn eerste workshops, de meeste deelnemers waren toen minstens 10 jaar ouder dan ik. Vanaf toen tot nu zijn de harde cijfers nog steeds realiteit, slechts een klein percentage haalt het tot succesvol ervaren bonsaibeoefenaar. Om het in cijfers uit te drukken, ik heb er duizenden zien beginnen, heb er al vele honderden op lange termijn mogen bijsturen/begeleiden en kan met fierheid zeggen dat er enkele tientallen rondlopen die de kunst en kennis goed beheersen. Waarom is dit percentage zo laag? Wel in Japan zijn het studies met één leraar van 7 à 9 jaar, 6 à 7 dagen in de week, een 12-tal uur per dag met zeer weinig verlof. Tenminste dat was zo vroeger voor ook dat sterk vercommercialiseerd werd en ze nu ook diploma's vroeger uitreiken, in feite al voor de leerling een goed allround bonsaïst is want die tijd is nodig om al de nodige ervaringen op te doen.

Als we het hobby gericht bekijken is het zeer verstandig om één rechte lijn, één leerschool, te volgen. Dit is de eerste struikelblok want we hebben internetlesgevers, collega lesgevers, lesgevers (adviseurs) in hobbyclubs, vriendengroepjes die elkaar lesgeven, liefhebbers die na de uren lesgeven...Dus een groot deel haalt hun informatie op verschillende plaatsen uit verschillende bronnen en daar gaat het al fout. Er zijn verschillende wegen om ergens te geraken maar je kan er maar één volgen als je er op een goede manier en in korte tijdspanne wilt geraken.

Een andere struikelblok is het zelf kiezen van startmateriaal, wat er aantrekkelijk en goed uitziet is daarom niet goed en wat er op het eerste zicht niet goed uitziet kan heel interessant zijn. Er worden startplanten gekozen waar de liefhebbers niet ervaren genoeg voor zijn en ver boven hun niveau liggen of waarvan de botanische moeilijkheidsgraad hoog ligt of planten die zwak staan of op de verkeerde manier en  slecht bijgehouden, slechte verpottingen hebben gehad, slecht wortelgestel... Dat inzicht ontbreekt bij de meeste liefhebbers.

Dus voor deze 2 struikelblokken alleen is er behoefte aan eerlijk en ervaren advies, best van één leraar.

De mensen die nog steeds bij ons rondlopen of zoals wij ze noemen de KBK'ers en vooral diegenen van het eerste uur, dit zijn de mensen die al deze valkuilen en obstakels overleeft hebben. Voor hun en met hun gaan we ons op de tentoonstelling van 28 mei nog eens goed amuseren. Dit is de bedoeling liefhebbers die een achtergrond, verleden, hebben van vallen en opstaan en dingen die we samen hebben opgebouwd en meegemaakt te bewonderen. Wij doen het voor de fun.

Iedereen die respectvol is en een leuke dag tussen de bonsai en liefhebbers wil doorbrengen, is welkom om naar de tentoonstelling te komen kijken.

The comments are closed.