05/31/2016

"Kei Bonsai Kai" spring exhibition - an overview - part 1.

"Kei Bonsai Kai" lentetentoonstelling - een overzicht - deel 1.
 
Het was een bonsaishow waar zowel de beginnende liefhebber, die goed bezig is, als de top class bonsaiverzamelaar en de hobbyist kon aan meedoen, "Kei Bonsai Kai" heeft dit alles in huis. De kunst was om al deze verschillende niveaus in één tentoonstelling te plaatsen en de beginnersbomen een functie te geven. Soms ondersteunden ze grotere en oudere solitairbomen, af en toe gaven ze een aanloop naar een unieke boom en toch stond alles voor de goed geschoolde bezoeker begrijpelijk en respectvol op afstand. De bamboestokken gaven telkens aan wanneer er een groepsopstelling in één thema werd geplaatst. Het verhaal erachter kon ieder voor zichzelf maken. Dat dit voor Europa een nieuw gegeven is hoorde ik duidelijk aan de reacties van sommige bezoekers die een probleem hadden met bvb begin & einde van de bamboestokken, twee of meerdere bomen met één accentplantje, bomen achterste voor of op de zijkant gepresenteerd (om bvb diepte aan te geven)... Dit hoort bij de kunst van collectief opstellen, alles wordt één geheel. Het positieve resultaat is dat Fred, die de opzet direct begrepen had,  gevraagd heeft of er in Saulieu dit jaar ook zoiets kan opgesteld worden. Ik heb daarop toegezegd, onder de naam van "Kei Bonsai Kai" gaan we daar één opstelling maken van 15 meter. Dit is een volledige lengte van één tafel met achtergrondfoto's en een selectie bomen. Micky gaf met de hedendaagse display een nieuwe aanbreng, alles moet kunnen in "Kei Bonsai Kai". Dit is wat ik wilde bereiken, een nieuwe generatie die ver meegaat in de artistieke mogelijkheden van onze bonsaihobby. De ervaren generatie kan met een gerust gemoed de fakkel gaan doorgeven, de nieuwe hebben nu bewezen dat ze voldoende gemotiveerd zijn, maar ik weet niet of de oudere zich zo gemakkelijk gaan laten opzij duwen. Zij hebben er namelijk, met hun ervaring en inzet van meerdere weken na elkaar, voor gezorgd dat alles volgens schema verliep. Ook voor het afbouwen maken zij het verschil. Ook het vrouwenteam werd versterkt. Samen met de KBK'ers en een paar vrienden  zijn we 10 jaar na de laatste "Ginkgo Bonsai Award"  nog altijd in staat om een uitzonderlijke tentoonstelling recht te zetten. Allen nogmaals bedankt daarvoor.
 
A warm gratitude to Frans Jacobs for the wonderful photos.
 
Met dank aan Frans Jacobs voor de prachtige foto's.
 

Bonsai Ten, Laarne 28 mei.

Wat een dag! Wat een week! En hoe geweldig de tentoonstelling! Het zat er deze keer weer “Boenk op”. Een groep bonsai enthousiasten die het klaarspeelden om op één dag alles te laten zien wat er leeft onder hen op gebied van de bomen. Waar ieder mee bezig is, op zijn manier. En of het nu yamadori waren of bomen die hun oorsprong vonden in tuinmateriaal, of het nu extreme vormen waren of klassieke stijlen, het was er allemaal. De enige rode draad was K.B.K. zelf. Een gevarieerde groep dat wel, maar met bomen die allemaal een ziel hadden en die dat ook zonder scrupules bloot legden. Daar ging het ook om. Dat was Danny’s bedoeling. Niet zomaar weer een tentoonstelling met een aantal mooie bomen maar één waar elke bonsai een eigen uitgesproken karakter had ongeacht de stijl. Mooi was dat, ik heb daar die dag van genoten.

Ik zou in naam van al de KBK’ers  Ingrid en Danny van harte willen danken voor deze dag.  Dankzij jullie hebben we de kans weer eens gekregen om met onze borst vooruit onze pareltjes te tonen aan wie het wou zien. En ze zijn gezien geweest, dat is duidelijk. Het was een geslaagd opzet.

Ook alle KBK’ers zelf bedankt. We zijn er die dag ook voor elkaar geweest. We hebben elkaar geholpen met het dragen van de bomen, display materiaal enz. Want toegegeven, hier en daar stonden er heuse mastodonten opgesteld. We waren er met en voor elkaar en dat is zeer voornaam en eigenlijk een noodzaak om als groep dergelijke tentoonstelling op poten te krijgen.

En ook hier even een woordje van dank voor de mensen die zich nog niet zo lang bij  K.B.K. aangesloten hebben. Er waren er heel wat nieuwe die het hele tentoonstellingsgebeuren nog niet echt van dichtbij hebben meegemaakt. Het viel mij onomstotelijk op dat deze mensen toch met veel inzet de anderen hielpen waar ze konden. Ook van harte een dikke merci gasten! Jullie hebben aangetoond dat Kei Bonsai Kai geen uitstervende ideologie is maar levendiger dan ooit.

En dat gegeven zijnde kunnen er misschien ooit in de toekomst weerom zulke initiatieven genomen worden. Ik ken nog wel iemand uit onze groep die Danny dan weer de oren zal afzagen om dit te doen. Het is hem nu gelukt en hopelijk lukt het hem dan weer.
 
Bruno.
 
 

Comments

Hartelijk dank voor deze zeer geslaagde en leerrijke tentoonstelling.
Een dikke proficiat aan alle deelnemers - zoals men zegt, jullie hebben het gros van de Europese Bonsai scene 'voor't poepje gezet'

Posted by: Peter Foele | 05/31/2016

Respond to this comment

Ha die Danny en Ingrid en alle vrijwilligers die voor deze geweldige Bonsai gezorgd hebben! An en ik willen jullie langs deze weg nog eens hartelijk bedanken voor al jullie werk en inzet! Het was geweldig om deel uit te maken van zo een vrienden kring!
Hier is een link naar deel 1 van 2 filmpjes die ik in elkaar geflanst heb (2 dagen) en met veel omwegen toch gelukkig op youtube heb weten te krijgen! Ik hoop dat jullie het leuk vinden?! Het is mijn manier om bedankt voor alles te zeggen!
Groetjes,
Hans en An van Meer.

https://youtu.be/TtzvDcv3Eh0

Posted by: Hans van Meer | 05/31/2016

Respond to this comment

Hey Hans & An,
Net gekeken SUPER MOOI TOF DE MAX MOOI SOUVENIR EN EEN HEEL LEUKE VERASSING DOET ONS ECHT ENORM VEEL PLEZIER.
Groetjes,
Danny & Ingrid

Posted by: Danny & Ingrid | 05/31/2016

Spijtig niet van de partij te kunnen zijn..het mocht helaas niet zo zijn; soms moet je keuzes maken die je niet wilt maar belangrijk zijn en waar je niet om heen kunt.
Anyway...gezien de reacties en de foto's is het een groot succes geweest en dat mij deugd!
Op naar de volgende keer..

grtz Carlos

Posted by: carlos | 06/01/2016

Respond to this comment

Schitterende foto's van een prachtige Ten! Bedankt Frans! We zullen op komende vergaderingen of op een latere nabespreking niet weten naar welke foto's, filmbeelden, blogs,... eerst gekeken... :-)

Posted by: Joachim | 06/03/2016

Respond to this comment

The comments are closed.