10/23/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Acer buergerianum project.

DSCN8333.JPG

Deze Acer buergerianum projectboom heeft een geslaagde onder tak enting achter de rug.

DSCN8335.JPG

De voorheen kale onderstam heeft nu een goede verdeling rondom met nieuw op te bouwen hoofdtakken.

DSCN8337.JPG

Zeer sterke aanzet is het bewijs dat er lang genoeg is gewacht en dat de enttak met de stam zeer goed is vergroeid.

DSCN8362.JPG

De eerste stap is de voorbereidende snoei voor de vormgeving.

DSCN8366.JPG

Om geen verkeerde reactie te krijgen door drastisch kort in te snoeien, wordt deze eerste snoei met voldoende actieve knoppen uitgevoerd.

DSCN8374.JPG

De beste snoeiperiode, om geen sap verlies te hebben bij Esdoorns, is nu aangebroken. Dit begint van bij het vallen van het blad en duurt één tot anderhalve maand. Dat wil niet zeggen dat het daarna niet meer mogelijk is, maar sap verlies vermijden is nog altijd het beste.

DSCN8375.JPG

De ondertakken moeten nu dikker worden dan de bestaande boventakken. Ons doel is dat te bekomen op maximum 3 groeiseizoenen.

DSCN8378.JPG

De groeikracht wordt nu naar de geënte nieuwe tak gestuurd.

DSCN8380.JPG

Deze winter worden de takken in vorm bedraad en de oude top wordt uitgedund, diep terug gesnoeid en mee in vorm bedraad.

DSCN8383.JPG

Vele Esdoorns van onze leerlingen en KBK'ers zijn opgebouwd met ent takken. Als je met bomen start die al hun takken allemaal mee hebben win je natuurlijk al gauw 6 à 8 jaar. De ervaring daarentegen om dit vanaf een stam op te bouwen is natuurlijk ook interessant. Persoonlijk adviseer ik toch eerst om voor mooie bomen te gaan in uw collectie en daarna is er tijd zat voor experimenten.

 

The comments are closed.