10/31/2016

"Two To One" Workshop van maandag 10 oktober - Azalea satsuki.

DSCN8815.JPG

Deze Azalea satsuki met zeer lange ondertak is al enkele jaren in training. We gaan nu uitdunnen en enkel de mooi opgebouwde vertakkingen overhouden.

DSCN8817.JPG

Het blijft een zalig gevoel te zien dat dit materiaal uit eigen kwekerij komt. De boompjes zijn ondertussen ongeveer 30 jaar oud en we kunnen hier volledig onze zin mee doen zonder de Japanse vormen te volgen.

DSCN8827.JPG

Vertakkingen beginnen steeds voller te groeien.

DSCN8868.JPG

Het begin van de lege ruimtes komt in zicht, hier wordt terug na vele jaren voorbereidend werk een boom klaar gezet die naar zijn verrijpingsfase kan gekweekt worden.

DSCN8893.JPG

"Grown in Belgium", zal zeker klaar zijn tegen de volgende tentoonstelling. De meesten begrijpen nu wel de "Kei Bonsai Kai" filosofie, bomen van eigen werk in een natuurlijk ogende stijl en weg van de klassieke vormen. Mooi werk tot nu toe.

 

 

 

10/30/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Juniperus sabina - 4.

DSCN8061.JPG

Afgelopen voorjaar aangekocht en verpot in de juiste positie.

DSCN8238.JPG

Deze boom is er volledig klaar voor dat de eerste vormgeving onmiddellijk het eindimago van het silhouet vast legt.

DSCN8242.JPG

Steve moet hiervoor een tandje bijsteken boven zijn kunnen en van zijn bedrading wordt iets meer verwacht om het gewenste resultaat uit deze startplant te halen.

DSCN8244.JPG

Met dergelijk materiaal zien we onze cursisten heel snel boven hun niveau uitstijgen. "Kei Bonsai Kai" bloeit van de nieuwe talenten.

DSCN8250.JPG

Een minimum bijsturen moet voldoende zijn om weer verder te kunnen.

DSCN8269.JPG

DSCN8330.JPG

't Zal ook een K.B.K. boompje worden, een bunjin met eigenzinnig karakter.

DSCN8462.JPG

Voor iemand die aan zijn tweede seizoen begint bij ons is dit helemaal niet slecht.

DSCN8470.JPG

Als je dit materiaal kan doorvormen volgend jaar, gaan we allemaal een keertje denken om hem op de juiste steen te plaatsen binnen enkele jaren. We brengen de boom dan terug in zijn natuurlijke omgeving.

 

 

10/29/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Juniperus sabina - 3.

DSCN8057.JPG

Deze Juniperus sabina is afgelopen voorjaar aangekocht en verpot. De boom wordt nu aangeboden voor de eerste bewerkingen.

DSCN8159.JPG

Door de boom te verpotten zitten we al in de goede richting qua hellling en stijl.

DSCN8175.JPG

Mooie bewegingen in de stam.

DSCN8233.JPG

Bij aanvang is het belangrijk het dode en levende goed van elkaar te scheiden en beide op te kuisen. Toch geen van beide onherstelbare schade toe te brengen door diep te frezen of door sapbanen te frezen. 100% concentratie en bij twijfel stoppen en vragen is hier de boodschap. 

DSCN8234.JPG

Dit is een boom met een zeer goed potentieel.

DSCN8236.JPG

Dat hier ook veel manueel opkuis werk bij is, is normaal. het voorbereidende opkuisen kan al vlug een paar uur in beslag nemen.

DSCN8272.JPG

Op gegeven moment is het genoeg geweest voor de boom en dan stoppen we. Dit is echter nog niet het gewenste resultaat. Bij de eerstvolgende ontdrading en voor de doorvorming wordt hier verder verfijnd.  Ondertussen is de schors en sapbaan reeds aan herstel bezig en kan alles blijven sterk doorgroeien.

DSCN8281.JPG

DSCN8300.JPG

Het eerste voorbereiden van het loof en de takken.

DSCN8319.JPG

Voor de eerste bedrading moet deze zwaar genoeg zijn maar niet overbelastend en niet gedetailleerd. Basisvorm uitzetten, fixatie klaarzetten voor doorvorming. Goed bezig. De lange weg zal uiteindelijk de kortste zijn.

 

 

 

10/28/2016

Juniperus sabina new creation.

DSCN9512.JPG

DSCN9518.JPG

DSCN9520.JPG

DSCN9522.JPG

DSCN0326.JPG

DSCN0321.JPG

DSCN0325.JPG

DSCN0327.JPG

DSCN0330.JPG

DSCN0332.JPG

DSCN0741.JPG

DSCN0742.JPG

DSCN0743.JPG

DSCN0749.JPG

Great line - 4 sale? Of course.

10/27/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Juniperus sabina - 2.

DSCN8113.JPG

Deze Juniperus sabina heeft afgelopen voorjaar zijn eerste vormgeving gehad en is verpot. Nu is het tijd om door te vormen.

DSCN8119.JPG

Het loof is goed bijgegroeid en de fijnere vertakkingen kunnen worden uitgedund, geselecteerd en bedraad.

DSCN8121.JPG

Vanaf de eerste vormgeving kan men reeds inschatten of het doorvormen kort daarop en probleemloos kan verlopen. Hier met dergelijk gezond loof is dat geen probleem.

DSCN8144.JPG

Wat je doet op onze workshops is niet enkel het belangrijkste, eens je weet hoe, waarom en wat moet in deze fase kan het ook thuis verder gezet worden. Het is ook belangrijk wat je leert, ook van bomen van anderen.  Soms hebben cursisten dezelfde soort in het zelfde jaar opgestart, maar zitten de bomen één jaar later toch in verschillende fases, dus vragen ze om verschillende bewerkingen. De uitleg bij de boom die op dit ogenblik besproken wordt is specifiek voor die boom en kan beter niet toegepast worden op een soortgenoot in een andere fase of met een andere vitaliteit.

DSCN8291.JPG

Ook Frederik vormt en plaatst zelfstandig op een goed verfijnd niveau. Steeds meer K.B.K'ers komen in de fase hun bomen aan te kunnen bij iedere overgangsfase.

DSCN8443.JPG

Het wortelvoetprobleem zal worden verbeterd met dit stuk dood hout afkomstig van dezelfde soort. Dit wordt nu volledig opgekuist en laat winter volgt de verpotting en het samenbrengen.

 

10/26/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Juniperus sabina.

DSCN8044.JPG

Deze Juniperus sabina is afgelopen winter voor het eerst gevormd en verpot.

DSCN8219.JPG

De eerste onderhoud om de verdere opbouw beter te laten ontwikkelen is een noodzakelijke maar minieme aanpak.

DSCN8224.JPG

Het loof langzaam wijzigen en sterke binnen groei activeren doe je volgens de groeikracht van de boom zelf, dus alles wordt aangepast aan de reactie van het materiaal (de boom).

DSCN8228.JPG

Door deze snoei bepalen we de eerste groei van volgend seizoen. Gaan we hier te ver dan moeten we langer wachten volgend seizoen, is dit goed uitgevoerd dan kunnen we de boom volgend seizoen reeds twee maal bewerken in het groeiseizoen.

DSCN8285.JPG

Het is tijdens de opbouwperiodes nooit onze bedoeling om definitieve beslissingen te nemen, zoals bvb voorzijde, sommige overtollige takken...We streven bij iedere fase naar een compactere en vollere boom met steeds beter loof. Dan praten we na enkele seizoenen over een zeer goede startplant voor een finale vormgeving. Op die manier hoeven we geen onnatuurlijk groeiende takken op de bomen te plaatsen. Laat de tijd in uw voordeel mee werken.

 

 

10/25/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Juniperus chinensis.

DSCN8048.JPG

Op deze Juniperus chinensis zit Brecht één fase verder. Dit boompje is bedraad voor zijn finale vormgeving en krijgt nu zijn finaal imago.

DSCN8284.JPG

Over de jaren leren de cursisten alle technieken, maar vooral alle stappen in de juiste volgorde. Gelijklopend met de evolutie van de boom volgen we ook de evolutie van de eigenaar. De bedoeling is als de boom er klaar voor is moet de eigenaar ook klaar zijn om in de finesse te gaan. Vanaf dat punt moet je zelf vormen, plaatsen en verfijnen. Dan ben ik er nog enkel om tips te geven en om te helpen bij de laatste selecties.

DSCN8222.JPG

Waar we vooral op letten zijn de juiste handelingen. tijdens iedere bewerking, het advies van de juiste nazorgen en de eerste onderhoudsstappen, al dan niet onder begeleiding; afhankelijk van de soort zal dit beter gedaan worden als men het eerst even ziet.

DSCN8220.JPG

Best als beginner niet direct op dit soort materiaal beginnen maar oefen eerst voldoende. Het zal van persoon tot persoon afhankelijk zijn hoeveel tijd en oefening nodig is voor de stap te zetten naar meer verfijnd werk zonder schade te berokkenen aan takjes. De kwaliteit van de bedrading zal resulteren in een al dan niet gelijke fixatie van al deze takken.

DSCN8163.JPG

Dit is een boompje die na deze bedrading duidelijk zijn verrijpt imago zal hebben. We laten de boom goed verrijpen voor de pot te kiezen. We gaan dit op mekaar afstemmen als het volle loof aanwezig is. Dit is een voorbeeld van goed en betaalbaar uitgangsmateriaal. Op een korte tijdspanne van een drietal jaar een verrijpt en zuiver boompje neer zetten. Geen overhaaste stappen, geen stress situaties voor boom en de eigenaar. Die haalt de volgende KBK tentoonstelling met alle gemak. Proficiat Brecht.

 

 

10/24/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Juniperus Itoigawa.

DSCN8041.JPG

We proberen onze mensen te sturen naar goed beginnersmateriaal. Vanaf het ogenblik dat iemand ervaren genoeg is bij het bedraden wordt de keuze van het startmateriaal bijgestuurd. Vele startplanten gekweekt vanaf tuinplant dienen bij ons vooral als oefenmateriaal. Eens de nodige technieken zijn aangeleerd en het doel is een mooie bonsaicollectie zelf opbouwen, dan kan je met mij praten en je wensen kenbaar maken. Dit is een voorbeeld van een Juniperus Itoigawa en Brecht zijn doel is bonsai te verzamelen in de Sho-hin, Chu-hin en Kifu maat.

DSCN8323.JPG

Dit materiaal wordt dan verkocht in de reeds gewenste maat en proportie. Brecht heeft hier al enkele seizoenen voorbereidende werken ingestoken onder andere het verpotten naar een training pot, ruwe bedrading, vormgeving enz.

DSCN8324.JPG

Nu is het loof in goede conditie om een grondige vormgeving te doen, één die alles zal bepalen en meedragen in de rest van deze boom zijn carrière.

DSCN8325.JPG

Dus aan iedereen die binnen een periode van 3 tot 5 jaar een bonsai met een verrijpt imago wil bezitten, ga uw startplant kiezen in de pre-bonsai serre. Voor meer ervaren bonsaiïsten staan daar hun startplanten. De beginners kunnen beter hun oefenbomen kiezen in de afdeling gekweekte startplanten. De oefenbomen hebben allen minstens 3 jaar nodig alvorens een goede startplant in de juiste proportie te worden, zoals dit exemplaar. Nogmaals aan alle cursisten, u mag mij bij ieder van uw aankopen om raad vragen voor het opstarten van een nieuw project.

 

10/23/2016

Workshop van woensdag 5 oktober - Acer buergerianum project.

DSCN8333.JPG

Deze Acer buergerianum projectboom heeft een geslaagde onder tak enting achter de rug.

DSCN8335.JPG

De voorheen kale onderstam heeft nu een goede verdeling rondom met nieuw op te bouwen hoofdtakken.

DSCN8337.JPG

Zeer sterke aanzet is het bewijs dat er lang genoeg is gewacht en dat de enttak met de stam zeer goed is vergroeid.

DSCN8362.JPG

De eerste stap is de voorbereidende snoei voor de vormgeving.

DSCN8366.JPG

Om geen verkeerde reactie te krijgen door drastisch kort in te snoeien, wordt deze eerste snoei met voldoende actieve knoppen uitgevoerd.

DSCN8374.JPG

De beste snoeiperiode, om geen sap verlies te hebben bij Esdoorns, is nu aangebroken. Dit begint van bij het vallen van het blad en duurt één tot anderhalve maand. Dat wil niet zeggen dat het daarna niet meer mogelijk is, maar sap verlies vermijden is nog altijd het beste.

DSCN8375.JPG

De ondertakken moeten nu dikker worden dan de bestaande boventakken. Ons doel is dat te bekomen op maximum 3 groeiseizoenen.

DSCN8378.JPG

De groeikracht wordt nu naar de geënte nieuwe tak gestuurd.

DSCN8380.JPG

Deze winter worden de takken in vorm bedraad en de oude top wordt uitgedund, diep terug gesnoeid en mee in vorm bedraad.

DSCN8383.JPG

Vele Esdoorns van onze leerlingen en KBK'ers zijn opgebouwd met ent takken. Als je met bomen start die al hun takken allemaal mee hebben win je natuurlijk al gauw 6 à 8 jaar. De ervaring daarentegen om dit vanaf een stam op te bouwen is natuurlijk ook interessant. Persoonlijk adviseer ik toch eerst om voor mooie bomen te gaan in uw collectie en daarna is er tijd zat voor experimenten.

 

10/22/2016

Stylings workshop van zaterdag 01 oktober - 6.

Juniperus sabina yamadori.

DSCN7425.JPG

DSCN7481.JPG

DSCN7505.JPG

DSCN7506.JPG

DSCN7531.JPG

DSCN7554.JPG

DSCN7619.JPG

DSCN7712.JPG

DSCN7730.JPG

DSCN7793.JPG

Deze boom wordt laat winter in de goede hoek verpot en de pot wordt aangepast. Tot dan is nog iedere stijlwijziging mogelijk.

10/21/2016

Stylings workshop van zaterdag 01 oktober - 5.

Juniperus chinensis Parsonii.

DSCN7264.JPG

DSCN7288.JPG

DSCN7306.JPG

DSCN7458.JPG

DSCN7570.JPG

DSCN7656.JPG

DSCN7716.JPG

DSCN7740.JPG

DSCN7806.JPG

DSCN7816.JPG

DSCN7827.JPG

DSCN7833.JPG

Ook hier volgen nog enkele stappen verdeeld over de winterperiode en volgend najaar.

 

10/20/2016

Herfst & Thema workshop Acers.

Thema workshop Acers zie:

http://dannybonsaicenterginkgo.skynetblogs.be/data-worksh...

 

Mooi Acer startmateriaal klaar voor verrijping en verfijning.

DSCN9092.JPG

DSCN9094.JPG

Stewartia, Acer, Ginkgo... in herfstkleuren.  

Mooi uitgangsmateriaal klaar voor verrijping en verfijning.

DSCN9095.JPG

DSCN9096.JPG

DSCN9098.JPG

DSCN9109.JPG

DSCN9110.JPG

DSCN9111.JPG

DSCN9112.JPG

Acer buergerianum en Acer palmatum interessant uitgangsmateriaal.

DSCN9113.JPG

DSCN9116.JPG

DSCN9118.JPG

DSCN9119.JPG

DSCN9122.JPG

DSCN9123.JPG

DSCN9124.JPG

DSCN9125.JPG

DSCN9126.JPG

DSCN9127.JPG

DSCN9128.JPG

DSCN9129.JPG

DSCN9130.JPG

DSCN9135.JPG

DSCN9145.JPG

Herfst

Nog steeds ruime keuze aan Acer tuinplanten.

DSCN9160.JPG

DSCN9159.JPG

DSCN9157.JPG

DSCN9156.JPG

DSCN9155.JPG

DSCN9153.JPG

DSCN9152.JPG

DSCN9150.JPG

DSCN9151.JPG

DSCN9149.JPG

 

 

 

 

“Kei Bonsai Kai's” bijdrage aan de tentoonstelling in Saulieu.

Foto Eric.

20161014_215241.jpg

Fotoreeks Frans.

IMG_3035.jpg

IMG_3036.jpg

IMG_3037-bis.jpg

IMG_3118.jpg

IMG_3121.jpg

IMG_3122.jpg

IMG_3124.jpg

IMG_3125.jpg

Thijs, Konstantijn en Eric  zorgden voor het opstellen van de "Kei Bonsai Kai" show stand op de Tentoonstelling in Saulieu. Frans zorgde voor de panorama achtergrond foto's, die dicht in de buurt kwam van het landschap in de streek daar. Fred en ikzelf stelden de materialen ter beschikking en ik de bomen. Het publiek kon het smaken.

10/19/2016

Acer buergerianum rotsbeplanting van Louis.

DSCN8936.JPG

DSCN8939.JPG

DSCN8941.JPG

DSCN8945.JPG

DSCN8947.JPG

DSCN8956.JPG

DSCN8961.JPG

DSCN8967.JPG

DSCN8971.JPG

DSCN8972.JPG

DSCN8973.JPG

Het bos op de heuvel naast het meer. Deze water steen houdt zijn water en stelt een meer voor in de bergen. Terug een aanvulling in de collectie van Louis en een mooie aanwinst voor de KBK tentoonstellingen. Mooi werk Louis.

10/18/2016

Stylings workshop van zaterdag 01 oktober - 4.

DSCN7229.JPG

DSCN7318.JPG

DSCN7352.JPG

DSCN7749.JPG

DSCN7849.JPG

De eerste lijnen voor het dode hout.

DSCN7850.JPG

DSCN7869.JPG

Ook hier een eerste ruwe vormgeving. De boom is nog niet volledig gestijld in zijn eerste vormgeving. De niet bedrade takken horen nog bij de vorm in opbouw.

10/17/2016

Bonsai Center Ginkgo, te koop: Bonsai, prébonsai, startmateriaal, yamadori - 5.

DSCN8736.JPG

DSCN8737.JPG

DSCN8738.JPG

DSCN8739.JPG

DSCN8740.JPG

DSCN8741.JPG

DSCN8742.JPG

DSCN8743.JPG

DSCN8744.JPG

DSCN8745.JPG

DSCN8746.JPG

DSCN8747.JPG

DSCN8748.JPG

DSCN8749.JPG

DSCN8750.JPG

DSCN8751.JPG

DSCN8752.JPG

DSCN8753.JPG

DSCN8754.JPG

DSCN8755.JPG

DSCN8756.JPG

DSCN8757.JPG

DSCN8758.JPG

DSCN8759.JPG

DSCN8760.JPG

DSCN8761.JPG

DSCN8762.JPG

DSCN8763.JPG

DSCN8764.JPG

DSCN8765.JPG

DSCN8766.JPG

DSCN8767.JPG

DSCN8769.JPG

DSCN8770.JPG

DSCN8771.JPG

DSCN8772.JPG

DSCN8773.JPG

DSCN8774.JPG

DSCN8775.JPG

DSCN8776.JPG

DSCN8777.JPG

DSCN8778.JPG

DSCN8779.JPG

DSCN8780.JPG

DSCN8782.JPG

DSCN8783.JPG

DSCN8784.JPG

DSCN8785.JPG

DSCN8787.JPG

DSCN8788.JPG

DSCN8789.JPG

10/16/2016

Bonsai Center Ginkgo, te koop: Bonsai, prébonsai, startmateriaal, yamadori - 4.

In deze serre staan ook veel bomen die aan hun verrijpende afwerkingsfase kunnen beginnen. Liefhebbers die een boom willen afwerken, hier staat voldoende keuze. Interesse vraag ernaar.

DSCN8979.JPG

DSCN8980.JPG

DSCN8985.JPG

DSCN8988.JPG

DSCN8990.JPG

DSCN9001.JPG

DSCN9002.JPG

DSCN9004.JPG

DSCN8722.JPG

DSCN8723.JPG

DSCN8724.JPG

DSCN8725.JPG

DSCN8726.JPG

DSCN8727.JPG

DSCN8728.JPG

DSCN8729.JPG

DSCN8730.JPG

DSCN8731.JPG

DSCN8733.JPG

DSCN8734.JPG

DSCN8735.JPG

 

 

 

 

 

 

10/15/2016

Bonsai Center Ginkgo, te koop: Bonsai, prébonsai, startmateriaal, yamadori - 3.

In deze serre staan ook veel bomen die aan hun verrijpende afwerkingsfase kunnen beginnen. Liefhebbers die een boom willen afwerken, hier staat voldoende keuze. Interesse vraag ernaar.

DSCN8699.JPG

DSCN8700.JPG

DSCN8701.JPG

DSCN8702.JPG

DSCN8703.JPG

DSCN8704.JPG

DSCN8705.JPG

DSCN8706.JPG

DSCN8707.JPG

DSCN8708.JPG

DSCN8709.JPG

DSCN8710.JPG

DSCN8713.JPG

DSCN8714.JPG

DSCN8715.JPG

DSCN8716.JPG

DSCN8717.JPG

DSCN8718.JPG

DSCN8719.JPG

DSCN8720.JPG

DSCN8721.JPG

10/14/2016

Bonsai Center Ginkgo, te koop: Bonsai, prébonsai, startmateriaal, yamadori - 2.

In deze serre staan ook veel bomen die aan hun verrijpende afwerkingsfase kunnen beginnen. Liefhebbers die een boom willen afwerken, hier staat voldoende keuze. Interesse vraag ernaar.

DSCN8675.JPG

DSCN8674.JPG

DSCN8676.JPG

DSCN8677.JPG

DSCN8678.JPG

DSCN8679.JPG

DSCN8680.JPG

DSCN8681.JPG

DSCN8682.JPG

DSCN8683.JPG

DSCN8684.JPG

DSCN8685.JPG

DSCN8686.JPG

DSCN8687.JPG

DSCN8688.JPG

DSCN8689.JPG

DSCN8690.JPG

DSCN8691.JPG

DSCN8692.JPG

DSCN8693.JPG

DSCN8694.JPG

DSCN8696.JPG

DSCN8697.JPG

DSCN8698.JPG

DSCN8699.JPG

10/13/2016

Bonsai Center Ginkgo, te koop: Bonsai, prébonsai, startmateriaal, yamadori - 1.

DSCN8790.JPG

DSCN8653.JPG

DSCN8654.JPG

DSCN8655.JPG

DSCN8656.JPG

DSCN8657.JPG

DSCN8658.JPG

DSCN8659.JPG

DSCN8660.JPG

DSCN8661.JPG

DSCN8663.JPG

DSCN8664.JPG

DSCN8665.JPG

DSCN8666.JPG

DSCN8667.JPG

DSCN8668.JPG

DSCN8669.JPG

DSCN8670.JPG

DSCN8671.JPG

DSCN8672.JPG

DSCN8673.JPG

DSCN8813.JPG

DSCN8810.JPG

DSCN8809.JPG

DSCN8808.JPG

DSCN8806.JPG

DSCN8802.JPG

DSCN8799.JPG

DSCN8797.JPG

DSCN8795.JPG

 

1 2 Next