12/14/2016

Workshop van maandag 12 december - een overzicht - 1.

DSCN9641.JPG

Deze Larix is een typisch beginnersboompje. De takken zijn even oud als de stam en zijn "uitgewaaierd" zodanig dat de ene bijna de andere raakt. Zo staan er honderdduizenden in de wereld waar dan verder niets mee gebeurt. Als de eigenaar mee ontwikkeld kan er een nieuw of tweede leven zijn voor deze bomen.

DSCN9711.JPG

DSCN9713.JPG

Uitdunnen en takken uit snoeien.

DSCN9723.JPG

De echte opstart gebeurt in het voorjaar en de daaropvolgende twee jaar. Dit zijn dan de korte termijn projecten; het "doorvormen" en "doorkweken" van jong materiaal dat zijn eerste opbouwfase bereikt heeft. Dergelijke boompjes laten oud worden met vertakkingen buiten alle proporties heeft geen mooie toekomst. Nu komt fase twee; de tak opbouw, dit gaan we samen met de wortelvoet en stamdikte aanpakken. 

DSCN9315.JPG

DSCN9318.JPG

Pinus sylvestris op steen. 

DSCN9572.JPG

Deze boom heeft zijn juiste opvolging na de eerste styling gemist en wordt nu opnieuw opgestart.

DSCN9664.JPG

DSCN9667.JPG

Vooral het echte karakter van een Den die in de bergen overleefd moet hier duidelijk naar voor worden gebracht.

DSCN9680.JPG

Het is vooral de bedrading die de schoonheid van deze boom zal bepalen.

DSCN9427.JPG

Deze jonge Potentilla vanaf plant is tot nu toe één maal voorgevormd en bijgesnoeid.

DSCN9479.JPG

Het is in deze fase nog niet ons streefdoel om hier een sho-hin mee op te bouwen maar een jonge bloeiende bijzet boom die op een tentoonstelling bij een grotere boom kan staan als accent.

DSCN9483.JPG

Ondertussen zal dit ganse project zijn rijpingsfase tot oudere en meer ontwikkelde boom binnen enkele jaren vanzelf tonen.

DSCN9567.JPG

DSCN9594.JPG

Eens deze rijpingsfase achter de rug is,  dit gaat vooral over de basis en ook de "taper" en top, starten  we het project Sho-Hin op. Tijd is onze beste partner.

DSCN9589.JPG

Dit Ulmus procera project is twee jaar in training. De afgelopen twee jaar hebben voornamelijk gunstig gewerkt in de pot. Het opbouwen van een sterke wortelkluit alvorens we kunnen beginnen aan een wortelvoet. Volgend voorjaar kunnen we hiermee verder en wordt een nieuwe sterke groeistart opgewekt.

DSCN9597.JPG

Deze startplanten worden opgestart vanuit volle grond met een oude stam en weinig jonge takken plus een eerste" taper" of "toptrekker".

DSCN9627.JPG

De komende jaren zal de ontwikkeling en verdere opbouw wat sneller gaan. Zeer veel van onze "Kei Bonsai Kai" mensen/leerlingen bouwen hun bomen op vanaf een oude basis zonder duidelijk zicht op de startplant. Ieder jaar zijn de ontwikkelingen zichtbaar en ook jaarlijks worden oudere projecten rijp voor afwerking.

DSCN9373.JPG

Zelkova serrata; deze 20 jaar oude klomp is vorig jaar opgestart en krijgt nu zijn eerste selectie snoei. Vanaf deze zomer wordt hier op gewerkt.

 

 

 

 

 

The comments are closed.