03/23/2017

Workshop van maandag 13 maart 2017 - een overzicht - 3.

IMG_5291.JPG

Larix voor beginners. Iedere beginner heeft dit straatje bewandeld; uw eerste boompje. De doelstelling is hier meer om goed de bedrading aan te leren. De botanische en esthetische zijde doen we er dan ondergeschikt bij. Het is aan mij om de deelnemers af te remmen die hun trukken doos met mogelijke experiment technieken willen uitproberen of die, op esthetisch vlak, het bonsai ideaal beeld direct willen neerzetten. Bijna 35 jaar is dit het grote struikelblok van beginnende liefhebbers, ofwel beginnen ze met veel te jong materiaal ofwel hebben ze té veel info die nog niet aan de orde komt. Bij K.B.K. laten we dit proces rustig rijpen.

IMG_5330.JPG

Als je als beginner al eens met de goede, juiste, technieken kan starten, je eerste boompje reeds voldoende goed kan bedraden zodat de bedrading werkt en je leert dan de verpotting technieken en stappen, dan ben je goed begonnen. Daarbovenop vind je nog een mooi voetje onder je startplant dan ben je zeker al goed vertrokken, er zijn er veel die het met veel minder hebben moeten doen.

IMG_5355.JPG

Goede voorbereiding.

IMG_5411.JPG

Maar het allerbelangrijkste, een mooie bonsai zelf opbouwen moet nu nog komen. De opvolging en de verschillende stappen in de opbouw zijn belangrijk. De meesten denken dat ze vanaf dat punt zelf verder kunnen en inderdaad je kan verder met enkel snoei en groei  en eventueel wat bedrading en een driehoekje in de kruin kweken of vormen. Maar een goede boom zal net dat ietsje meer hebben dan het uitzicht van een plant met een bonsaimodelletje. Tijdens de opvolging "bonsai opbouwen" leer je bonsai beter begrijpen, geen enkele soort is hetzelfde, niet in opbouw en niet in onderhoud.

De K.B.K. meetingen bijwonen, bomen laten opvolgen ... helpt iedereen zelfzeker hun eigen bomen opbouwen. De twee halve dagen per jaar dat u met uw boom hier op workshop bent wordt u aangeleerd wat best te doen de andere dagen van het jaar dat de boom bij u staat. Deze raad is niet alleen voor de beginners bedoeld, ook veel meer gevorderden  zitten met een probleem van "out of control". Met een regelmaat uw bomen laten opvolgen is de boodschap.

IMG_5222.JPG

Patrick zijn bomen komen nu in een meer afgewerkte fase, ook deze Larix.

IMG_5509.JPG

Het startmateriaal vroeger was van een moeilijker niveau, maar tijd en techniek waren ook hier een interessant traject.

IMG_5582.JPG

 En we blijven verbeteren en het blijft een project tot als het goed is. Teveel bomen worden te vroeg "afgewerkt", maar niet bij ons, " 't moe goe zijn".

IMG_5602.JPG

Deze foto is om de Acer Ukon nog eens te tonen.

IMG_5239.JPG

Een oude olijfboom, meer dan 15 jaar in opbouw.

IMG_5245.JPG

Tijd om te verpotten.

IMG_5249.JPG

Mooie bewegende "waterval tak".

IMG_5311.JPG

IMG_5325.JPG

Meer helling, meer waterval.

IMG_5378.JPG

IMG_5380.JPG

Na de verpotting even bidden voor de boom, maar k ben er gerust in.

IMG_5232.JPG

IMG_5284.JPG

IMG_5371.JPG

IMG_5398.JPG

Tijdens het verpotten worden de mogelijkheden van helling, inplantingshoek en daarop aangepaste stijl dikwijls gewijzigd. Ikzelf, voor mijn bomen, verpot eerst mijn te vormen yamadori in de best haalbare positie en pas daarna ga ik vanuit die positie vormen. Maar ook dit voorbeeld hier kan perfect.

IMG_5419.JPG

Ook hier is de pot nog niet aangepast aan de stijl van de boom maar wel aan het te bereiken doel van de groei en voorbereiding van de compactere wortelkluit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Productieve dag/ws geweest precies

Posted by: Micky | 03/23/2017

Respond to this comment

The comments are closed.