04/24/2017

Bericht & overzicht workshop vrijdag 21.04.17.

BELANGRIJK

Met dergelijke temperatuur schommelingen dag / nacht, zoals nu bij ons, doe geen domme dingen met voeding.

Blijkbaar hebben bepaalde mensen ook geen rekening gehouden met de nachtvorst van afgelopen week. Als het vriest kunnen niet alleen de bloesems van de fruitbomen bevriezen, maar ook jong pas uitgelopen loof van alle bomen, planten, bonsai, .... dit is logica ("common sense") die iedereen die met groen werkt zou moeten weten.

Een bonsailiefhebber volgt ook het weerbericht en stemt zijn handelingen af op ons klimaat / weer.

Haalt u bepaalde info van het internet van een buitenlander die in een ander klimaatzone woont dan bent u niet goed bezig.

Workshops:

De lessen worden nu een mix, einde verpot seizoen, begin van het onderhouds- en opbouwseizoen. We hebben nu sedert vorige week er nog een onderdeel bij gekregen nl. de vorstschade. Vele liefhebbers hebben zich blijkbaar laten verassen en hebben waarschijnlijk gedacht dat de boodschap op het nieuws enkel voor de fruittelers was. Bij vele soorten zal het op te lossen zijn zonder blijvende schade, anderen zullen moeten hun bomen nu terug goed moeten laten aansterken en er zullen er moeten hersteld worden. Zelfs bij sommige naaldbomen is er vorstschade zijn bvb de jonge Pinus kaarsen, jonge schuiten van Picea, Larix, Taxus, Taxodium....is er schade bij bepaalde die hun bomen niet tegen de vorst hebben beschermt.

We gaan gans de maand mei deze bomen goed laten aansterken (dus zeker niet snoeien en geen zware voeding (geen vaste) geven) alvorens te bekijken met welke we reeds verder kunnen en welke beter nog moeten recupereren.

De workshop kalender voor juni volgt deze week en zal is voornamelijk onderhoud. Het meegebrachte aantal bomen speelt dan geen rol, we gaan wel de tijd eerlijk proberen verdelen onder de deelnemers. In juni kunnen ook bomen met vorstschade worden meegebracht. Zelfs al is deze reeds aan het weggroeien kan je beter de bomen hun knoppen checken alvorens technieken aan te vangen die voor nog meer verzwakking kunnen zorgen.

Kortom de vorstschade heeft soms grotere gevolgen dan wat er nu al dan niet te zien is. Soms zie je niet dat er vorstschade op je boom zit, maar zijn de rijpe knoppen beschadigd.

Komend zomerseizoen zullen er workshops aangeboden worden om uw onderhoud en opvolging nauwkeuriger te kunnen begeleiden.

IMG_2349.JPG

IMG_2366.JPG

IMG_2353.JPG

IMG_2356.JPG

IMG_2362.JPG

IMG_2367.JPG

IMG_2383.JPG

IMG_2384.JPG

IMG_2415.JPG

IMG_2425.JPG

IMG_2430.JPG

IMG_2534.JPG

Acer p. Arakawa klaar voor eerste onderhoud deze zomer. De eerste van een reeks van 4.

IMG_2535.JPG

IMG_2536.JPG

Patrick's Juniperus sabina rotsbeplanting.

 

Comments

Dag Danny,
commen sense zoals je zegt, gelukkig heb ik alles terug in de serre gezet.
Maar nog belangrijker, wat is dat met je arm?
Sleutelbeen toch niet gebroken hoop ik?
AL bij al toch weer een interessante workshop geweest zie ik.
Groetjes

Posted by: Patrick | 04/24/2017

Respond to this comment

The comments are closed.