11/30/2017

"Two To One" workshop van 17.11.2017 - een overzicht - 3.

IMG_9526.JPG

Enkel op "One to One" of "Two to One" workshops kunnen we grotere restylingen doorvoeren. Meestal krijg ik dan van 2 deelnemers meerdere bomen met telkens 3u à 4u werk per boom. Dus terug een moeilijkere opdracht om één boom tot een goed einde te brengen. In het geval van meer ervaren deelnemers zoals Tom is dat niet onmogelijk. Iemand die verder kan met één voorbeeld en wat richtlijnen kan zowel een goede bedrading neerzetten alsook een speciale vorm in een boom leggen. Op deze Pinus sylvestris toonde ik Tom hoe je zoiets aanpakt, waar je mee begint en hoe het zichzelf uitwijst naargelang de vormgeving evolueert. 

IMG_9567.JPG

IMG_9580.JPG

IMG_9584.JPG

Dit loof staat reeds goed om tot in de perfectie te plaatsen en te plukken. Vanaf dit stadium is het aanbevolen alle tijd hieraan te spenderen. Dus op de foto de ruwe vorm hier kunnen we nog anderhalf uur aan plaatsen en verfijnen. Door het overaanbod aan bomen worden er zeer weinig bomen in de verfijnde fase op onze workshops afgewerkt. Meestal overtuigen de eigenaars mij dat ze dit thuis wel zullen afwerken. Ik heb in de afgelopen 10 jaar hier nog maar weinig resultaten van gezien. Dus thuis zal dan toch een grote soapserie zijn. Komen uw bomen in de deze fase neem de nodige tijd want dat is een belangrijke mijlpaal voor de bomen.

 

 

11/29/2017

"Two To One" workshop van 17.11.2017 - een overzicht - 2.

IMG_9521.JPG

Deze Carpinus is opgestart vanaf een veel grotere ruwe klomp, meerdere dikke stompen  als hoofdstammen en geen jonge takken.

IMG_9522.JPG

De opstart was 3 jaar geleden en nu kunnen we de basis zien van de boom die we willen opbouwen.

IMG_9530.JPG

Er zijn altijd goede gesprekken nodig om de volgende doelstellingen uit te leggen. Vooral meegeven wat er nog niet kan gedaan worden en vermijden dat er thuis ingrepen gebeuren die nog niet aan de orde zijn.

IMG_9542.JPG

Er is een stevige en goede basis gekweekt op de kortste tijd die we daarvoor nodig hadden.

IMG_9544.JPG

Vanaf nu kunnen we enkele streefdoelen gelijkertijd aanpakken zoals dood hout, wonddichtgroei en fijnere vertakkingen.

IMG_9577.JPG

De grote snoeiwonden gaan niet meer dichtgroeien, daar hebben we verschillende mogelijkheden voor om dit tot één geheel te maken met de boom. De dikte groei van de takken gebeurd nu om beurten , Tom begrijpt het opbouwproces en volgt de stappen in volgorde op. Van ruwe klomp tot toekomstige bonsai.

 

 

 

 

 

11/28/2017

"Two To One" workshop van 17.11.2017 - een overzicht - 1.

IMG_9518.JPG

Dit was ooit een goede bonsai zo een 15 tal jaar geleden. Deze was volledig buiten proportie gegroeid en door niet correct op te volgen uit balans en met veel afgestorven takken.

IMG_9549.JPG

Alle takken werden teruggesnoeid tot op de oude tak aanzet met de daaropvolgende groei van twee jaar is er nu een eerste verscheidenheid in takken voor een eerste basisopbouw.

IMG_9562.JPG

Pas als de basis goed is opgebouwd kunnen we verder, dus hier moeten de karaktertakken in gelegd worden die in de toekomst zichtbaar een hoofdrol gaan spelen.

IMG_9566.JPG

IMG_9576.JPG

IMG_9586.JPG

IMG_9524.JPG

De heropbouw van een verwaarloosde Fagus crenata. ook voor deze werkzaamheden is er tijd nodig en met de juiste intervallen. Vooral de nieuwe takken op de gewenste plaatsen krijgen en deze tot volwaardige tak laten uitgroeien. Vooral het werk nu en opvolging in het groeiseizoen zijn belangrijk.

IMG_9525.JPG

IMG_9539.JPG

IMG_9569.JPG

 

 

 

11/27/2017

Workshop van maandag 20 november - een overzicht -3.

IMG_9937.JPG

Een Eik in de midsize class. Alles van basisopbouw is bereikt, we kunnen beginnen aan de verfijning. Hier start het bonsaiwerk, alles van vorige 12 jaar was opbouwwerk. Het is wel leuk om te ervaren dat vanaf materiaal zonder wortelvoet, zonder karaktertakken en zonder accenttakken liefhebbers er in slagen deze basis neer te zetten.

IMG_9936.JPG

Mooi werk Eddy.

IMG_9948.JPG

Door het overaanbod aan workshop bomen, daarmee bedoel ik dat vele deelnemers 3 tot 4 maal meer bomen meebrengen dan dat er kunnen bewerkt worden. Ofwel werken we op alles een beetje en de rest gebeurd thuis, maar daar heb ik er nog niet veel goed mee zien eindigen. Deze Juniperus is een voorbeeld van op de workshop opgestart en thuis afgewerkt.

JMG_0005.JPG

Deze karakter Juniperus heeft duidelijk meer potentieel dan wat er is uitgehaald. Er is geen gebruik gemaakt van de lange ondertak als karaktertak. Er is na mijn uitdunnen op workshop niet verder uitgedund, alles bedraad en geplaatst, dus alles buiten proportie. In de top staan er nog teveel takken en weinigen zijn met karakter bedraad en geplaatst.....Kortom goed gedaan voor een liefhebber, maar onvoldoende voor wat het materiaal te bieden heeft. Dit is bvb een boom die je kan leren vormen op een volledige workshop van 4u in een groep van 5 mensen. Het wordt dan goed doorwerken, maar het is niet onmogelijk als er niet nog 2 à 3 andere bomen bij worden aangeboden.  Dus alvorens auto's vol met bomen aan te sleuren en alles maar half goed doen altijd overwegen wat je verlangd van het materiaal. Deze boom kan worden gestijld naar compacte karaktervolle literati, klaar voor verdere onderhoud.

IMG_9916.JPG

Deze Acer p. Ukon opgebouwd vanaf ruwe plant is hoofdzakelijk voor de soort in Eddy's collectie. Deze speciale voorjaarskleuren zijn fris groen. Ook deze pre-bonsai is opgestart vanaf tuinmateriaal.

 

 

 

11/26/2017

Workshop van maandag 20 november - een overzicht -2.

IMG_9702.JPG

IMG_9706.JPG

Dit is een Acer p. Deshoyo van minimum  35 jaar oud.

IMG_9716.JPG

Deze is gekweekt in onze kwekerij tot prébonsai en krijgt nu zijn vormgeving door een tweede bedrading. De eerste vorm en bedrading was voor de hoofdvorm en bonsaitakken. Nu gaan we het volume en de karaktertakken eraan toevoegen.

IMG_9736.JPG

IMG_9744.JPG

IMG_9885.JPG

IMG_0932.JPG

Zorg voor een goed werkende bedrading en laat de draden goed aansluiten zonder té vast te leggen.

IMG_9818.JPG

Nog een Acer p. Deshoyo van dezelfde leeftijd en dezelfde kweekwijze. Deze boom heeft reeds zijn karaktertakken en we gaan nu beginnen aan de volgende reeks takken bijkweken.

IMG_9819.JPG

Er is geen verschil meer tussen bomen hier bij ons gekweekt en opgebouwd of import, vooral bij de Acer soorten is het niet meer te onderscheiden.

IMG_9883.JPG

Bij al deze bomen wordt nog geen eindpot gekozen tot zolang we ons einddoel niet hebben bereikt.

IMG_9692.JPG

Nog een Acer p. Deshoyo van dezelfde leeftijd en kweek wijze. Eentje die reeds vroeger is doorgevormd en nu al de eerste tekenen van verrijping toont. 

IMG_9728.JPG

Nog altijd in de kweekpot, de voorlaatste reeks takjes staat erop, nu nog de allerfijnste + de uitgroei en we kunnen eentje afleveren met alles erop en eraan.

IMG_9762.JPG

Het blijven herhalen is één maar niet altijd op dezelfde manier, dus toevoegen en variatie zijn hier belangrijk voor een natuurlijke basis.

IMG_9827.JPG

Eddy 30 jaar op onze workshops en met deze boom ongeveer 8 jaar. Nog een voorbeeld van een loyale K.B.K.'er die we in zijn hobby hebben bijgestaan en ondersteund en die met al zijn bomen een lange weg naar wat ze nu zijn heeft afgelegd. Eddy mijn dank en respect voor het vertrouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11/25/2017

Workshop van maandag 20 november - een overzicht -1.

IMG_9888.JPG

Deze Acer palmatum is er eentje van de oude garde. Samen met de eigenaar is dit meer dan 25 jaar op onze workshops.

IMG_9890.JPG

Er wordt een verloren tak opnieuw aan de boom toegevoegd door een nieuwe scheut te laten ontwikkelen.

IMG_9893.JPG

De oude basis van het geheel vertoond reeds veel eigenschappen van "lang in de pot gekweekt".

IMG_9923.JPG

Ook hier nog altijd de kweekpot, deze zit nu vol gegroeid en we gaan in deze pot nog éénmaal verpotten. Na deze verpotting hebben we nog 3 jaar nodig om ons eindbeeld geloofwaardig af te kweken. 

IMG_9935.JPG

Deze oudere generatie heeft reeds voldoende ervaring om met wachttijden tussen het te bereiken doel om te gaan.

JMG_0007.JPG

Ondertussen zijn er dominante hoofdwortels die moeten worden aangepakt bij de volgende verpotting. Het eindbeeld komt langzaam dichterbij samen met de voldoening van het zelf te helpen verwezenlijken.

IMG_9821.JPG

Acer palmatum meerstam met een uitstraling van een ongeveer 100-jarige in vrije natuur. Door de veelvuldig gebruikte technieken is deze boom langzaam gaan groeien. Deze wintersnoei dient enkel om evenwicht en balans te brengen tussen top kruin en onderste takken.

IMG_9822.JPG

Vooral bij bomen die dicht bij hun einddoel zitten moeten we selectief snoeien en zomeronderhoud toepassen.

IMG_9900.JPG

Deze zal in 2019 klaar zijn en krachtig genoeg zijn voor de eindpot en verdere verrijpingssnoei. Tijd en techniek hebben samen met de eigenaar een natuurlijk beeld gecreëerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

11/24/2017

Workshop van zaterdag 28 oktober 2017 - een overzicht - 7.

IMG_6944.JPG

Naast Bunjin hebben we bij "Kei Bonsai Kai" ook veel rotsbeplantingen. Deze van Micky staat op een grijze lava die ik nog eigenhandig heb uitgesneden textuur aan gegeven. Blij dit ooit eens gedaan te hebben maar ik zou er niet meer aan beginnen. Zeker blij dat de steen in de groep is gebleven en bij Micky, toch ook al een ervaren "Ancien" , is er een mooie creatie mee gebouwd. Eentje die we in Mei wel op de Ten zullen zien. Mooi werk.

IMG_6946.JPG

Als je als beginner voor het eerst bonsai begint te vormen en vooral de bedradingstechnieken keurig wilt aanleren, dan doe je dat best onder begeleiding.

IMG_6993.JPG

Dit gekweekt Pinus sylvestris ruw materiaal is ongeveer 25 jaar. Het voordeel is dat men als beginner hiermee zeer veel tijd koopt. Ook het risico die iedere beginner meemaakt zoals te zware snoei, foute bedradingen op moeilijke takken en vooral het overbrengen naar een kleine pot, wordt hier vermeden en kan beter aangeleerd worden op minder waardevol materiaal.

IMG_6998.JPG

Bij dergelijk materiaal hebben we ervoor gezorgd dat op de oude stammen nog meestal soepele takken staan met reeds vertakte accenttakken.

IMG_7005.JPG

In het voorjaar wordt dan met een lichte verpotting de juiste hoek ingeplant in dezelfde pot.

IMG_7051.JPG

En dan begint het oefenen op alle bedradingstechnieken. "het lijkt simpel als jij dit doet" heb ik reeds 10.000 maal gehoord, het is ook simpel als je jezelf verplicht om het goed aan te leren en het te beheersen  als een kunst.

IMG_7064.JPG

Het is al zo vaak gezegd zorg dat je bedrading perfect tegen dat je het echt nodig hebt want de 2de en 3de bedrading en vormgeving bepalen de schoonheid van uw bonsai.

 

 

 

 

11/23/2017

Workshop van zaterdag 28 oktober 2017 - een overzicht - 6.

IMG_7102.JPG

Juniperus phoenicia, ook dit is geen gemakkelijke soort maar Micky volhard en is goed op weg een eerste vaste basis te leggen.

IMG_6948.JPG

Bij eerste vormgeving van Pinussen gaan we nooit direct op ons doel af. Eerste fase is takken karakters en compacteren van het loof. Pas één à twee jaar later beginnen we met de echte basisvormgeving. Zo krijgt de boom tijd om sterk nieuw binnen loof te maken. Normale voorbereidingen van yamadori Pinussen duren gemiddeld 2, 4 à 5 jaar, alvorens de vaste imagostyling uit te voeren.

IMG_7034.JPG

IMG_7182.JPG

En het zal terug een Bunjin worden.

IMG_7106.JPG

Dit voorbereid Taxus ruw materiaal is in de mid-size maat voorgesnoeid.

IMG_7181.JPG

Eerste de ruwe snoei en opkuis.

IMG_7187.JPG

IMG_7271.JPG

Dit wordt een mooie compacte boom in zijn maat.

IMG_7295.JPG

Het begin van het eerste dode hout.

IMG_7315.JPG

De optie om met dood hout op de stam te werken staat nog open. Dit is een onafscheidelijk gegeven bij de meeste Taxussen. Zo maak je ook een interessantere stamlijn, dus die zien we nog wel terug deze winter als de beslissing gevallen is.

 

 

 

 

 

 

 

11/22/2017

Workshop van zaterdag 28 oktober 2017 - een overzicht - 5 - juniperus sabina - 3.

IMG_7120.JPG

Nog een Bunjin in wording.

IMG_7249.JPG

Pieter is één van de velen die het in de vingers krijgt, ook zijn manier van aanpakken en bedrading worden steeds beter en perfecter.

IMG_7310.JPG

Slanting Bunjin, nu nog een klein rond potje,  het loof ziet er veelbelovend uit.

IMG_7110.JPG

De kleine Juniperus sabina's zijn ideaal beginnersmateriaal om toch reeds vertrouwd te raken met de soort en het gegeven yamadori.

IMG_7206.JPG

Het begint er interessant uit te zien.

IMG_7348.JPG

Misschien is het daarvoor dat ik het nog altijd graag doe, nieuwe artiesten in wording.

 

 

 

 

 

 

 

11/21/2017

Workshop van zaterdag 28 oktober 2017 - een overzicht - 4 - juniperus sabina - 2.

IMG_7117.JPG

Ook deze Juniperus sabina is enkele jaren geleden thuis verpot en staat eveneens niet vast genoeg gefixeerd en de beweging van de stam kan iets meer betekenen als deze iets rechter opstaat.

IMG_7218.JPG

IMG_7221.JPG

Zo krijgen we meer Bunjin karakter.

IMG_7245.JPG

Goed fixeren.

IMG_7109.JPG

Door een verwende internetcultuur is het moeilijk om nog door te dringen bij beginners en hun te overtuigen om alles in stappen te doen met daar tussen herstelling fases.

IMG_7136.JPG

Het belangrijkste dat we beginners aanleren is het begrijpen van de verschillende vormingsstappen alvorens de finale vormgeving risicoloos en zonder stress voor de boom kan gebeuren.

IMG_7204.JPG

Het eerste rechte stuk waar het dode hout wordt gebroken, bij het doorvormen gaan we nog een stapje verder.

IMG_7329.JPG

Het eerste silhouet.

IMG_7339.JPG

Een nieuwe generatie K.B.K.'ers met Bunjin in de maak.

 

 

 

 

11/20/2017

Workshop van zaterdag 28 oktober 2017 - een overzicht - 3 - juniperus sabina - 1.

IMG_6970.JPG

Deze Juniperus sabina is door de eigenaar thuis verpot een enkele jaren geleden. Er zat meer potentieel in dus we doen de een lichte verpotting.om een mooiere styling te kunnen doen.

IMG_7022.JPG

Meer karakter in deze helling.

IMG_7024.JPG

Een lichte bedrading.

IMG_7026.JPG

Maximaal gebruik maken van het goede loof.

IMG_7094.JPG

De boom is beter gefixeerd in de pot. Het extreme karakter van een stamcascade. Meer dood hout. Over gans de lijn een goed zichtbare sapbaan. De loofverrijping kan beginnen. Mooi werk Henk.

 

 

11/19/2017

Workshop van zaterdag 28 oktober 2017 - een overzicht - 2.

IMG_7061.JPG

Cryptomeria is een iets delicatere soort maar met enkele tips ook hier weer een positief resultaat te bekomen.

IMG_7084.JPG

Hier wordt alles gelijkertijd opgebouwd, zowel wortelvoet, ouderdom en vooral het loof naar de norm van deze soort, dus zeer compact.

IMG_7274.JPG

Meerstammige Juniperus in literatistijl. Ook hier wordt gewerkt naar compact groeiloof. Deze boom is ongeveer halfweg in opbouw.

IMG_7280.JPG

Een andere Juniperus in literatistijl. Het loof is reeds iets beter maar tot zolang het gewenste resultaat niet is bekomen blijft de boom in de té grote trainingspot.

IMG_7296.JPG

Deze Juniperus Grey Owl heeft reeds dicht gegroeid loof waarvan de helft goede kwaliteiten heeft. Verder op het loof werken tot een geheel van kort en vast loof is bijgegroeid. Deze werkzaamheden zijn in de zomer meerdere malen uit te voeren en worden samen met een correcte watergift en voeding de sleutel tot het resultaat.

 

 

 

 

 

11/18/2017

Workshop van zaterdag 28 oktober 2017 - Chamaecyparis obtusa - Hinoki cypres.

IMG_7000.JPG

IMG_7017.JPG

Uitgelezen startmateriaal voor klassiek recht opgaand, in dit geval dubbelstam.

IMG_7027.JPG

Zelfs de langstlopende K.B.K' er Luc start nog regelmatig nieuwe projecten op. Vooral deze soort is zeer interessant omdat er op zeer korte tijd van 1 à 2 groeiseizoenen reeds een volle loofopbouw kan worden bekomen.

IMG_7079.JPG

Met een éénmalige bedrading wordt de klassieke vorm vastgelegd.

IMG_7083.JPG

De onderhoud kan einde juni reeds beginnen en dit twee maal per groeiseizoen. Zowel takken als stam gaan in pot nog verder mee ontwikkelen. Deze soort is een aanrader. Ook voor meerstammig of groepen en bossen is dit materiaal zeer geschikt en resultaten verzekerd.

 Chamaecyparis te koop in bonsaipot van 65€ t.e.m 250€.

IMG_9466.JPG

IMG_9467.JPG

 Chamaecyparis obtusa - Hinoki Cypres - te koop in container van 50€ t.e.m 95€.

IMG_9472.JPG

IMG_9473.JPG

 

 

 

 

 

 

 

11/17/2017

Quercus robur.

IMG_9375.JPG

IMG_9371.JPG

Quercus robur in bonsaipot.

IMG_9190.JPG

IMG_9191.JPG

IMG_9193.JPG

IMG_9391.JPG

We hebben meer dan 20 jaar oude eiken voor Bonsai gekweekt. Deze startplanten kunnen direct naar een platte bonsaipot en hebben alle nodige vertakkingen en wortelvoeten. Hoogte 80cm à 90cm. Prijs in kluit vanaf 125€ tot 250€.

IMG_9252.JPG

We hebben ook jongere Eiken vanaf 20€.

11/16/2017

Chamaecyparis voor bossen en voor éénlingen te koop.

Japanse Chamaecyparis op eigen wortels, geen enten.

IMG_8868.JPG

IMG_8839.JPG

IMG_8842.JPG

IMG_8848.JPG

IMG_8879.JPG

Ook voor kleinere bossen.

IMG_8900.JPG

IMG_8902.JPG

IMG_9100.JPG

 

 

11/15/2017

Workshop van zaterdag 11 november 2017 - een overzicht.

IMG_8967.JPG

Eén van Joachim zijn projecten, Acer p. Deshoyo van ruw tot wat het nu is.

IMG_8974.JPG

Wat zou Stefaan daar nu denken?

IMG_8984.JPG

Pieter's rotsbeplanting.

IMG_8988.JPG

IMG_8970.JPG

IMG_9066.JPG

Fagus sylvatica Athropurpureum. Rode beuk van Christophe. Twee jaar na opstart  van de 1ste opbouw.

IMG_8995.JPG

Pinus sylvestris in eerste verrijpingsfase. Vanaf dit punt is "aging" een belangrijk begrip en techniek.

IMG_9004.JPG

De "Mapleman" volgend project.

IMG_9005.JPG

Aan nieuwe vertakkingen geen gebrek bij Stefaan's Acer palmatum.

IMG_9006.JPG

Goed te zien dat er ook gedacht wordt aan mooie soorten zoals deze Enkianthus.

IMG_9047.JPG

Pinus muho van Claude.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11/14/2017

Workshop van zaterdag 4 november 2017 - een overzicht - 6.

IMG_8403.JPG

Levenslijn en dood hout opgekuist, keurig werk Lieven.

IMG_8381.JPG

Twee jaar na de verpotting is de loofkwaliteit van deze Juniperus sabina goed om te vormen.

IMG_8541.JPG

Freddy's volgende project kan beginnen.

 

 

 

11/13/2017

Workshop van zaterdag 4 november 2017 - een overzicht - 5.

IMG_8398.JPG

IMG_8452.JPG

IMG_8601.JPG

Chamaecyparis. Vanaf volgend groeiseizoen kan de onderhoud door snoei beginnen.

 

11/12/2017

Workshop van zaterdag 4 november 2017 - een overzicht - 4

IMG_8449.JPG

Vele van deze Esdoorns gaan opgebouwd worden in meer "Natural Grown Maple" look.

IMG_8546.JPG

Werner mist nog een tak, doorboren en eigen tak Esdoorn.

IMG_8563.JPG

De verdere opbouw zal nog enkele jaren duren maar lijkt veelbelovend.

 

 

 

 

11/11/2017

Workshop van zaterdag 4 november 2017 - een overzicht - 3.

IMG_8489.JPG

Deze Acer p. Seigen was ooit een commerciële bonsai met wat minpunten. Na jaren verwaarlozing door de vorige eigenaar is Jurgen nu deze boom aan het opbouwen. We gaan in een grotere ruimte naar de verdere ontwikkeling kweken.

IMG_8571.JPG

IMG_8573.JPG

 

1 2 Next