02/19/2018

Een belangrijke les voor iedereen die projecten opstart.

Dit Eiken project komt uit dezelfde periode, zelfde workshop, als de Eikenprojecten die we kennen van op de tentoonstelling, KBK meetings en Blog. Patrick was toen de laatste om te kiezen en had de minst interessante boom. Hij kreeg de raad om in een grote houten kist te werken tot de kist was weggerot en uiteenviel. Dit heeft hij dan ook gedaan. Ondertussen waren enkele tussentijdse tips voldoende om het project succesvol te laten verlopen. Nu is hij de eigenaar van de beste wortelvoet uit deze serie Eiken en kan zijn kruinopbouw beginnen. De kruinopbouw zelf is voor het silhouet of basisvorm snel te verwezenlijken. De daarop volgende verfijningen kan je moeilijker inhalen op de andere Eiken. Maar de andere Eiken kunnen zo een wortelvoet niet meer verwezenlijken zonder hun verfijning op te geven. Wat ik hiermee bedoel is dat een project telkens één hoofddoel heeft en niet de volledige opbouw ineens. Dat luisteren naar mijn raad vruchten afwerpt. Dat thuis experimenteren met cursusbomen meestal eindigt in enkele jaren verlies. Hier zie je terug een voorbeeld van minder goed startmateriaal kweken tot super goed startmateriaal. Nu dit startmateriaal klaar is om tot goede solitair boom gekweekt en opgebouwd te worden zal deze wortelvoet  op het einde van het opbouwproject minimaal verdriedubbeld zijn. Zelfs nu is er bij het oppotten reeds rekening gehouden met de verdere opbouw en verbetering van de voet.

Dus een plant of yamadori kopen en workshops volgen kan wel, maar datzelfde materiaal thuis voorbereiden met het juiste advies om dan op het rijpe ogenblik mee aan te vangen is nog beter.

Men kan ook direct goed materiaal aankopen, tijd kan je kopen, maar je mist de ervaring van het project en ook de voldoening van het resultaat.

Zulke projecten ooit eens te hebben gedaan/doorlopen is iets dat echte "Kei Bonsai Kai" mensen al hebben gedaan of doen.

Dat geeft nadien ook een beter inzicht in wat opgebouwde bomen hebben doorlopen en hoeveel jaar er is over gegaan om tot een bepaald resultaat te komen.

IMG_1621.JPG

IMG_1638.JPG

IMG_1673.JPG

IMG_1722.JPG

IMG_1739.JPG

IMG_1760.JPG

IMG_1781.JPG

IMG_1780.JPG

The comments are closed.