03/30/2018

Acer buergerianum bos, herschikking.

Dit drietand Esdoorn (Acer buergerianum) bos was ongeveer 15 jaar geleden samengesteld. De eerste 5 à 8 jaar is dit gemakkelijk, maar eens de eerste verpotting moet gebeuren lijkt het moeilijker. Er wordt nl. meestal verondersteld dat een bos als één geheel wordt verpot. Dit is meestal zo als de creatie rijp is en voldoening geeft qua schikking, silhouet, ...Het was bij mij reeds enkele tijd geleden dat ik het bos op workshop zag. Twee jaar geleden stond het op de "Kei Bonsai Kai" Ten, maar dat is niet het juiste moment om op dit niveau over bomen te spreken. Dus onlangs kwam Luc met het bos op workshop en kreeg te horen dat zijn ruimte verdeling, onderlinge afstanden tussen de bomen en zodoende zijn uitstraling en verhaal helemaal de mist waren ingegaan. Dus ook bossen worden doorgevormd met herschikkingen tot ze optimaal zijn.

IMG_6982.JPG

IMG_7005.JPG

Door de langere periode samen in de pot is het mogelijk om de bomen bij de 2de schikking dichter te brengen en de creatie naar zijn vaste eindvorm te brengen. Graag had ik hiervoor reeds de eind pot gebruikt maar, ondanks het grote pottenassortiment, was de ideale pot helaas niet voorradig. Hiermee wil ik nogmaals herhalen dat uw bomen laten opvolgen eveneens meekijken is naar de toekomst. Had ik dit een jaar voordien op workshop gezien dan had ik een nog beter passende pot van vorm, maat en kleur besteld. Meestal met een boom op het oog bestel ik er verschillende om tijdens het creëren de beste eruit te halen. Dus we doen nu verder in de oude pot en gaan het geheel binnen 2 jaar overpotten.

IMG_7018.JPG

Alle bomen worden terug van elkaar gescheiden.

IMG_7060.JPG

Sommige bomen waren ver buiten proportie in de wortels en hadden te zware wortels ontwikkeld ten nadele van de kleinere die er dicht bijstonden.

IMG_7118.JPG

IMG_7122.JPG

IMG_7123.JPG

IMG_7134.JPG

IMG_7144.JPG

IMG_7151.JPG

IMG_7173.JPG

IMG_7175.JPG

IMG_7205.JPG

Hetzelfde aantal bomen, dezelfde bomen en schaal met een natuurlijkere schikking en een drietal "regels" met de voeten getreden. Ook dit is met je bomen workshops volgen. Als de tijd er rijp voor is een stap zetten naar mooier en beter met hetzelfde materiaal. terug een hoger niveau voor Luc, met mijn dank voor het vertrouwen.

 

The comments are closed.