04/28/2018

Workshop van zaterdag 21 april 2018 - deel 2.

IMG_0483.JPG

IMG_0512.JPG

Pinus sylvestris. Voor de liefhebbers die al een stapje verder zoeken, hebben we Pinus sylvestris staan die reeds meer dan 5 à 6 jaar geleden zijn gevormd en doorgevormd. Het is O.K. als je het zelf allemaal wilt doen maar probeer ook bomen aan je collectie toe te voegen die dan al enkele jaren verder staan. Zo kan je vanaf dit punt de technieken verder leren en met de pre bomen naar deze fase opbouwen. Zoek in onze pre bonsai serre en bonsai serres en vul je hobby collectie aan met reeds mooie vormen om ook vanaf dat punt verder te leren.

IMG_0487.JPG

Vooral een tip aan onze beginners, maar ook nog aan vele gevorderden. Een goed aangevulde werkkoffer opgevuld met GOED werkmateriaal is zeker nodig als je de bonsaihobby wilt beoefenen. Het zelf maken, creëren en onderhouden van bonsai vraagt enkele investeringen die kunnen tijdens workshops geleidelijk aan aangekocht worden naargelang nodig tot je al het essentiële hebt. Wij hebben enkel standaard degelijk Japans werkmateriaal. Je kan op allerlei websites werkmateriaal kopen maar ik heb dit jaar meer dan ooit slechte kwaliteitsscharen, tangen, draad ... in mijn handen gekregen, die geef ik dan terug aan de eigenaar met de boodschap "knip er zelf maar mee" of "bedraad en buig zelf maar".  Sommige tangen zijn zo slecht dat ze de takken eerst samenpersen alvorens ze deze doorsnijden. met als resultaat een  verdere takindroging. En dan begint het te tellen want de goedkope tang of schaar wordt ineens een zeer dure. Goed snoei en werkmateriaal hoeft niet van een dure merknaam te zijn maar het standaard degelijke Japanse materiaal van 12 lagen staalkwaliteit. Vermijd de samengestelde basis(starters)pakketjes waar meestal ook vooral slecht materiaal bij zit. Ik moet dit als bonsai instructeur jammer genoeg regelmatig herhalen; als dit soort werkmateriaal op mijn workshops komt weiger ik er dan ook mee te werken, mijn handen doen al pijn genoeg. Over slechte en goede draad heb ik al genoeg verteld op de workshops. Dus ook in bonsai heeft iedere kwaliteit zijn prijs. Er zal altijd een verschil zijn die aan de orde komt als je het echt nodig hebt.

IMG_0491.JPG

IMG_0492.JPG

Een collectie Juniperus sabina's in verschillende fasen, zowel enten als gestijlde met origineel loof. Dit zijn liefhebbers die zich een favoriete soort uitkiezen en zodoende ook sneller leren en meer ervaring opdoen en beter kunnen vergelijken. Dus meerdere bomen van dezelfde soort zijn altijd goed om de verschillende opbouw mogelijkheden en technieken te vergelijken. Tijdens de zomer workshops gaan we vooral op onderhoud werken en kunnen bomen extra meegebracht worden voor nazicht en advies.

The comments are closed.