06/08/2017

'One to One' van woensdag 31 mei - een overzicht - 4 - Juniperus.

IMG_8595.JPG

Deze Juniperus yamadori afkomstig van Hokkaido hebben we ongeveer 6 jaar geleden vanaf ruw ruw materiaal gevormd en begonnen met los loof en geen vertakkingen. Vanaf nu wordt dit steeds beter en voller en het loof is reeds goed in proportie.

IMG_8600.JPG

IMG_8608.JPG

IMG_8621.JPG

Uit de totale collectie van Tom werden er voor de eerste maal in zijn korte bonsai carrière vijf bomen tentoonstelling klaar geselecteerd. Proficiat Tom.

 

06/07/2017

'One to One' van woensdag 31 mei - een overzicht - 3 - Picea.

IMG_8548.JPG

IMG_8553.JPG

IMG_8562.JPG

Picea ongeveer 5 jaar geleden opgestart en de evolutie verloopt mooi volgens schema. Ook dit wordt een potentiële tentoonstellingsboom.

06/06/2017

'One to One' van woensdag 31 mei - een overzicht - 2.

IMG_8528.JPG

Een vrij recente creatie die toch reeds de aandacht trekt.

IMG_8532.JPG

IMG_8536.JPG

IMG_8542.JPG

 

 

06/05/2017

'One to One' van woensdag 31 mei - een overzicht - 1.

Vroeg zomer wordt opbouwadvies voor een gans seizoen gegeven.

IMG_8493.JPG

Carpinus coreanum. Advies voor opbouw van een goede vertakking....

IMG_8507.JPG

IMG_8510.JPG

Acer campestre. Bij velen wordt het nu stilaan de laatste workshop voor het groeiseizoen. Nu worden de tips en uit te voeren technieken uitgelegd om tot eind september succesvol verder te kunnen.

IMG_8522.JPG

Europese boomsoorten in hun natuurlijke groeistijl opkweken en opbouwen vanaf goed startmateriaal, voor Tom is het met deze Campestre goed aan het lukken maar heeft nu een groeistilstand. Deze werd weer geactiveerd maar op een voorzichtige verantwoorde manier.

 

 

06/04/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 9 - Taxus cuspidata.

IMG_7177.JPG

IMG_7279.JPG

En vele bomen komen nu in hun eerste verrijping, dit is voor iedere bonsai liefhebber de eerste zege binnen halen en vanaf daar dan weer verder werken.

06/03/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 8 - Rotsbeplanting.

IMG_7321.JPG

IMG_7328.JPG

IMG_7376.JPG

Deze rotsbeplanting zit nog geen jaar in training, deze prille creatie is aan zijn eerste onderhoud toe en zal tegen volgend jaar toch reeds een rol spelen in de rotsbeplanting display. We gaan met alle beschikbare rotsbeplantingen één display maken.

06/02/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 7 - Pinus sylvestris.

IMG_7171.JPG

IMG_7403.JPG

Ons hoofddoel is zoveel mogelijk op sterk groeiende bomen werken. Soms merk ik tijdens het geven van "huiswerk" dat er overdreven wordt met onnodige stresstechnieken die vele jaren in de bomen blijven hangen. Ons uiteindelijk doel is steeds het imago van een natuurlijk gegroeide boom in zijn oorspronkelijke omgeving te plaatsen en dit te laten lijken als een open boek. Het zijn af en toe de doorvormingen die ontsporen en restylingen  dreigen te worden waardoor een bijna heropstart nodig wordt.

In deze fases worden deze 2 Pinus sylvestris niet volledig genepen maar wel selectief.

06/01/2017

Water geven.

IMG_8666.JPG

Dit is het allerbelangrijkste in de ganse bonsaikunst en ook het aller moeilijkste.

Hier volgen wat tips, zonder in detail te gaan per soort, voor verpotte bomen.

Let op de verpotte bomen van afgelopen voorjaar, deze zijn nog niet stabiel genoeg gegroeid in de verse akadama dwz dat men bij deze bomen geen enkel moment van droger komen mag vaststellen anders komt er een groeistilstand.

Als dit meerdere malen voorvalt is er bladschade die bestaat in verschillende gradatiesvan verkleurde randen tot uitdroging.

Is dit wekelijks éénmaal gebeurd dan zijn het kleine takjes die mee afsterven en volgend voorjaar nog een deel zullen afgooien.

En als je algemeen te weinig water geeft zijn het takken die op termijn afsterven.

Het duurt een volledige zomer alvorens een boom weer stabiel staat na een verpotting, dus een ganse zomer zullen verpotte bomen meer aandacht vragen.

Wie afgelopen week correct heeft water toegediend en de goede standplaats had, zal groeiend en succesvol kunnen verder werken. Kom anders maar eens kijken bij ons hoe de bomen nu hun derde snoeibeurt gaan krijgen en alles groeit en ontwikkeld in een buitengewoon snel tempo.

We hebben ook al mindere jaren gehad, maar dit jaar helpen zowel Thijs, Ingrid als ikzelf, zowel bonsai startmateriaal als  pre bonsai zo lang als nodig goed sterk en groeiend te houden.

Over bomen langer dan twee jaar tot Mochi Komi bomen water geven kan ik een boek schrijven. Als je nu alvast de beginner regels goed onthoud. Je moet de bomen aan de groei gieten en aan de groei houden met water, dat is het beste begin. Vooral als je zelf je verpotting goed uitgevoerd hebt en alles goed bekeken moet je perfect kunnen water geven.

Kom en vergelijk voordat er groeiachterstand is bij uw bomen.

Danny.

05/31/2017

Chamaecyparis boulevard, Juniperus squamata, Juniperus parsonii, ....

Kbk-2016-0100.jpg

Chamaecyparis boulevard.

Kbk-2016-0039.jpg

DSCN8226.JPG

Juniperus squamata Meierii.

IMG_7312.JPG

Juniperus chinensis Parsonii.

Voor soorten zoals Squamata, parsonii, Boulevard, communis, procumbens...zijn er aangepaste technieken die heel leuk zijn om te doen en allen, mits wat kleine verschillen, min of meer dezelfde bewerking vereisen. Dit is dan het echte bonsaiwerk nl het oorspronkelijke groei imago van het loof op een gezonde en sterke groeimanier wijzigen.

Voor diegenen die denken dat bvb chinensis en Itoigawa gemakkelijker zijn, ja, dat is zo, maar de kwaliteitsnorm van het loof, vooral voor Itoigawa,  ligt hierbij veel hoger.

Mensen die het proberen op de moeilijkere soorten zullen met de gemakkelijkere soorten geen problemen hebben. Als je problemen hebt met de gemakkelijkere soorten dan moet je vooral je ganse werkgedrag bijsturen, want deze gemakkelijke soorten kunnen ook ontsporen door verkeerde aanpak van snoei vormgeving en onderhoud.

 

 

05/30/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 6 - Juniperus parsonii.

IMG_7160.JPG

IMG_7312.JPG

IMG_7314.JPG

IMG_7315.JPG

Juniperus parsonii; dit is een schoolvoorbeeld van wat je met de juiste toepassing van de juiste technieken kan bereiken. Dit is vooral "Kei Bonsai Kai" op zijn best, mensen die het aandurven en aankunnen om soorten van een hogere moeilijkheidsgraad te verfijnen en deze te trimmen tot het beste wat er kan verwacht worden. Dit is een soort waar velen aan proberen en weinigen ervan slagen, terwijl het enkel gaat om de juiste technieken toe te passen.

05/29/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 5 - Azalea.

IMG_7203.JPG

Deze Azalea wordt getrimd en onderhouden als bijzetboom.

IMG_7206.JPG

Verder dan deze bloei gaan we dit jaar niet, we willen nu meer groei.

IMG_7291.JPG

Uitdunnen en knoppen weg.

IMG_7248.JPG

Al met de voorbereiding naar de tentoonstelling van volgend jaar wordt deze bunjin driestam nu uitgedund en gesnoeid. Volgend voorjaar gaan we een mooi verdeelde bloei over gans de boom laten bloeien en zullen meer de nadruk leggen op het boomkarakter dan op de bloemen, maar deze zullen wel op de juiste plaatsen aanwezig zijn. Nu zien we veel in de top en weinig onderaan.

IMG_7362.JPG

Bidden is niet nodig, wel de juiste technieken.

 

 

05/28/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 4 - Acer palmatum.

IMG_7150.JPG

IMG_7290.JPG

IMG_7406.JPG

IMG_7436.JPG

Voor diegenen die de keuze maken om met goed een opgebouwde starplant te beginnen is de af te leggen weg ook lang maar met een ander gevoel. De basis van de boom staat al vast. Deze boom is nog 2 maal door bedraad en we zijn nu bezig aan de opbouw van de laatste hoofd vertakking. Dit was bij aanschaf een goed voor gekweekte Acer palmatum met nog enkele verbeterende aanvullingen uit te voeren. Dit zijn mooie projecten die over een verloop van ongeveer 5 jaar tot mooie resultaten leiden. Vanaf volgend voorjaar vangen we aan met de verfijnde afwerking. Dus je startplant bepaald hoever af je eindwerk staat. Het is natuurlijk leuk om alle technieken zelf te ondervinden en te doen, maar de weg van vallen en opstaan ligt ook op dat zelfde parcours. Maak vooral onderscheid tussen projecten die uiteindelijk in uw bonsai collectie eindigen en projecten waar je veel technieken kan uit leren en die uiteindelijk op zeer lange termijn (10 à 15 jaar) ook voldoening geven om op terug te kijken. iedereen kijkt uit naar mei 2018 waar heel wat oude en nieuwe afgewerkte projecten zullen te zien zijn;

05/27/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 3 - Acer p. Arakawa (project).

IMG_7228.JPG

Dit was een commerciële massa productie boom ingevoerd uit Korea. Als uitgangsbasis hadden we enkel de soort die goed was, alles anders aan de plant was waardeloos voor bonsai. Na het terug snoeien tot op de basis zijn we inmiddels twee groeiseizoenen verder en we hebben nu een betere startplant.

IMG_7327.JPG

Vooraleer we aan de verfijnde opbouw kunnen beginnen moeten we eerst nog aan de basis van wortelvoet, stam en hoofdtakken werken.

IMG_7332.JPG

Een beetje botanische snoei en een beetje techniek, maar vooral veel tijd, zal uiteindelijk van dit exemplaar ook een aanvaardbare dwergboom maken. Voor deze soort die in de handel niet zo veel voorkomt als goed uitgangsmateriaal is dit budgettair de oplossing voor iemand die zijn tijd neemt om tot een mooi exemplaar door te kweken. Ook dit is wat we bij "Kei Bonsai Kai" doen.

 

 

05/26/2017

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 2 - Acer p. Deshoyo opbouw startplant (project).

IMG_7242.JPG

IMG_7339.JPG

Vele bomen zijn afgelopen voorjaar naar hun eindpot gegaan en vele nieuwe projecten zijn opgestart. Ondertussen werken we met lopende projecten zoals deze Deshoyo waar we als doelstelling hebben om een goede Chu Hin startplant te kweken. Onze mensen zijn met het gegeven vertrouwd dat een goede startplant zelf verder gekweekt, voorbereid en opgebouwd wordt alvorens we aanvangen met de opbouw als bonsai.

 

 

05/25/2017

Special prices in SHO HIN & CHU HIN size material on Thuesday 25th of May.

Op donderdag 25 mei zijn we geopend van 9u - 12u & van 13u - 17u.

Onze sho-hin en chu-hin, alsook uitgangsmateriaal voor deze maten,  zijn opgesteld en worden verkocht aan zeer interessante prijzen.

IMG_7971.JPG

IMG_7974.JPG


 

05/24/2017

Tamarix yamadori (1m hoog) te koop - nu aan 1500€.

18698231_228305877664713_7222136516238799129_n.jpg

IMG_7940.JPG

IMG_7924.JPG

IMG_7916.JPG

Workshop van zaterdag 20 mei 2017 - 1 - een overzicht.

IMG_7152.JPG

IMG_7245.JPG

IMG_7263.JPG

IMG_7266.JPG

IMG_7289.JPG

IMG_7317.JPG

IMG_7396.JPG

IMG_7416.JPG

Tijdens de onderhoudsworkshops wordt de nadruk gelegd op verfijning en opbouw, dit samenlopend met uitvoeren en toepassen van de juiste technieken.

 

05/23/2017

PROMOTIES.

We are open on Thursday 25th of May (public holiday) from 9h - 12h & from 13h - 17h. 
 
Acer palmatum big starters in ceramic bonsaipot @ 150€

18222344_220173041811330_8428963385619132030_n.jpg

Acer palmatum Deshoyo starters in ceramic bonsaipot @ 225€

18198724_219554548539846_7702338004562129722_n.jpg

18275134_219554291873205_7416195617621849873_n.jpg

Ulmus Jacqueline Hillier starters, about 20 years old now @ 150€.

IMG_5056.JPG

IMG_5058.JPG

IMG_5059.JPG

 

JUNIPERUS SABINA & PINUS SYLVESTRIS & QUERCUS YAMADORI RAW MATERIAL

until SATURDAY 3TH OF JUNE @ -30% on the indicated price.

18403734_223181351510499_3389513658401829126_n.jpg

18485491_223181564843811_2519981333486736806_n.jpg

18342388_223176368177664_5127078739946323408_n.jpg

IMG_6402.JPG

IMG_6406.JPG

IMG_6408.JPG

IMG_6412.JPG

 

 

 

Donderdag 25 mei - Speciale SHO HIN & Chu Hin actie - interessante prijzen.

Speciale actie in de Sho Hin en Chu Hin bomen alsook in het startmateriaal met goed potentieel voor deze maten.

IMG_7850.JPG

IMG_7851.JPG

IMG_7852.JPG

IMG_7855.JPG

IMG_7856.JPG

IMG_7859.JPG

IMG_7860.JPG

IMG_7861.JPG

IMG_7867.JPG

Rotsbeplanting.

IMG_6449.JPG

IMG_6451.JPG

IMG_6452.JPG